IV. Yleisiä määräyksiä.

Viat.    Mahdollisista vioista ilmoitetaan Vikakonttoriin, N:o 59, maaseudun osaryhmästä 059 (Vikakonttori on auki koko vuorokauden).

Vikojen korjaamisesta vakinaisen työajan jälkeen maksetaan Smk. 20: -.

Numero-   
y. m.
kyselyt.
Puhelinnumeroita koskevat kyselyt tehdään "luettelo- ja tietokonttoriin" N:o 55, maaseudun osaryhmästä 055. (Auki vuorokauden umpeen).

Puhelujen   
laskemi-
nen.
Puhelulaskelmaa koskevat muistutukset tehdään puhelujen laskemiskonttoriin, puh. 20 041.

Liittäminen.     Tilaaja liitetään ainoastaan oman piirinsä keskukseen, ja hän saa yhteyden ilmoittauduttuaan puhelinkonttoriin, jolloin tilaaja saa määrätä, haluaako hän lunastamalla osuustodistuksen liittyä osakkaaksi Puhelinyhdistykseen vai saada puhelinyhteyden vuokratilaajana.

Piiristä toiseen muutettaessa vaihtuu aina numero.

Helpottaakseen sekä uusien että aikaisempien vuokratilaajien liittymistä Helsingin Puhelinyhdistyksen osakkaaksi, saadaan asianomaiset maksut suorittaa erissä tavalla, josta annetaan lähempiä tietoja puhelinkonttorissa.

Puhelimen   
sulkeminen.
Ellei maksettaviksi langenneita maksuja, olivatpa ne mitä laatua tahansa, suoriteta, on Puhelinyhdistyksellä oikeus katkaista johto, kunnes maksu on suoritettu.

Valtioneuvoston päätöksen mukaan 15 p:ltä tammikuuta 1931 suljetaan puhelin myöskin maksamatta jätettyjen kaukopuhelumaksujen tähden.
Suljetun puhelimen avaamisesta suoritetaan paitsi maksamattomat laskut, S m k:n 1 0: - lisämaksu.
Maaseudulla avataan puhelin 24 tunnin kuluessa sen jälkeen kun maksu on suoritettu.
Jos maksamattomien laskujen takia pois otettu puhelin halutaan saada jälleen yhdistetyksi, suoritetaan maksamattomien laskujen lisäksi S m k:n 5 0: - lisämaksu.
Siirtoilmoi-   
tukset.
Puhelimen muutosta ja muista samanlaisista töistä veloitetaan tavallisesti kiinteän taksan mukaan ja ovat nämä maksut muuttoa pyydettäessä etukäteen suoritettavat.

Jos puhelin asetetaan tai siirretään rakennukseen, josta puuttuu yhdistysjohdot yhdistyksen verkkoon tahi jos työ aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, lasketaan lisämaksua sopimuksen mukaan.
Siirtoilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen haluttua muuttoaikaa ja muutot toimitetaan siinä järjestyksessä kuin ilmoitukset niistä ovat saapuneet ja maksut suoritetut.
Muuttoilmoitukset tehdään lomakkeilla, joita on puhelinluettelon lopussa tai puhelinkonttorista saatavana. Muuton helpottamiseksi on lomake huolellisesti täytettävä ja kaikkiin kysymyksiin tarkasti vastattava.

Puhelinluettelo on puhelinta siirrettäessä tilaajan itsensä mukaan otettava.

Yksityiset   
alikeskukset
(P. B. X.).
Koneet ja
johdot.
Puhelinyhdistys sekä vuokraa että myy P.B.X.-laitteitä (yksityisiä alikeskuksia) joten tilaaja itse saa ratkaista, haluaako hän vuokrata tahi ostaa laitteen. Tilaaja voi myöskin hankkia P.B.X.-laitteen muualta, mutta yhdistys vastaa sen moitteettomasta käynnistä ja hoidosta ainoastaan jos se on samaa järjestelmää kuin yhdistyksen pääkeskukset. Joka tapauksessa on yhdistyksen tarkastettava ja hyväksyttävä laite ennenkuin se liitetään Puhelinyhdistyksen verkostoon ja ainoastaan yhdistys saa toimittaa liittämisen.

Vuokratusta P.B.X.-laitteesta suorittaa tilaaja vuokran osittain kertamaksuna, osittain vuosineljännesvuokrana määrättyjen vuosien aikana, riippuen vaihteen mallista. Jos laite vielä tämänjälkeen toimii sekä yhdistyksen että tilaajan tyydytykseksi saa tilaaja käyttää sitä vuokratta. Vuokrasopimus on yhdistykseen nähden sitova niin kauan kuin kannetaan vuokraa mutta tilaajaan nähden 3 kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen.
Yhdistys voi vaatia, että tilaajan omistama P.B.X.-laite siihen kuuluvine koneineen tilaajan kustannuksella vaihdetaan toiseen jos se on saavuttanut määrätyn iän (15 vuotta automaattivaihteelle ja 12 vuotta käsivaihteelle) tai jos se muusta syystä ei toimi tyydyttävästi.
Mitä P.B.X.-laitteisiin liitettyihin puhelinkoneisiin ja -johtoihin tulee ovat allaolevat koneita ja johtoja koskevat yleiset määräykset voimassa.
Lähempiä tietoja saatavana Puhelinyhdistyksen P.B.X.-osastolta.
Edustajakokouksen päätöksen mukaan marraskuun 30 p:ltä 1931 tulee yhdistys vähitellen ottamaan haltuunsa kaikki osakkaiden koneet. Tällöin on huomattava:
että yhdistys tammik. l p:stä 1932 kustantaa puhelinkoneen uudelle osakkaalle tai aikaisemmalle osakkaalle, jonka kone on vaihdettava tai joka muutoin niin haluaa, sekä
että puhelinkone, jonka ikä on vähintään 15 vuotta, tai joka muusta syystä ei toimi nuhteettomasti, on yhdistyksen kustannuksella korvattava uudella, jos yhdistys niin vaatii.

Haluttaessa muutoksia puhelinlaitteisiin, esim. lisäkoneita y. m. s., voi Puhelinyhdistys vaatia saada arvioimisen mukaan lunastaa aikaisemmat, tilaajan ehkä omistamat kojeet, jottei omistusoikeus samaan puhelinliittymään kuuluviin laitteisiin sekaantuisi.
Puhelinyhdistyksen luvatta ei johtoverkkoon yhdistettyä konetta saada vaihtaa toiseen, ei muuta konetta asettaa yhdistyksen johtojen yhteyteen eikä muutoksia näihin tehdä.

Jos sivu- tai muu kone havaitaan asetetuksi ilman Puhelinyhdistyksen suostumusta, tulee tilaajan suorittaa johtojen asianmukaiseen kuntoon asettamisesta aiheutuvat kustannukset, ja veloitetaan häntä kaksinkertaisella tariffinmukaisella lisämaksulla siltä vuosineljännekseltä, jonka aikana asia on havaittu.

Luettelo.    Luettelo käsittää kaikki tilaajat, jotka
olivat kytketyt puhelinverkkoon toukokuun 31 p:nä 1937.

Nimet ovat aakkosjärjestyksessä. Sukunimen ollessa sama määrää etunimi järjestyksen. Jos taas usealla tilaajalla on sama etunimi, järjestetään heidät arvon ja ammatin alkukirjaimen mukaan.

Sellaisten tilaajain nimen alle, joilla on oma keskuspöytä, on painettu sana "Vaihde" sekä se puhelinnumero, jonka kautta päästään eri osastojen yhteyteen.

Helsingin tilaajainluettelo sisältää kaikkien Helsingin keskuksiin, Malmin, Tikkurilan Ja Leppävaaran osaryhmäin keskuksiin sekä Espoo keskim. keskukseen yhdistettyjen tilaajain nimet.

Muiden puhelinyhtymäin keskuksiin kaupungin lähistöllä kytkettyjen tilaajain nimet ovat löydettävissä "Maaseutu"-osastosta.
Tilaajat, jotka luettelon painatuksen aikana ovat muuttaneet piiristä toiseen ja tällöin saaneet uuden numeron, samoinkuin painatuksen aikana tulleet uudet tilaajat sisältyvät luettelon alussa olevaan osastoon "Painatuksen aikana lisää tulleita".

Puhelinluetteloon haluttavat oikaisut ja lisäykset on tehtävä kirjallisesti mahdollisimman aikaisin ja viimeistään ennen kutakin luettelopainosta varten määrättyä päivämäärää, josta ilmoitetaan sanomalehdissä.
Tilaajan ilmoitus säilyy luettelossa muuttumattomana vuodesta vuoteen, ellei muuta määräystä ole vastaanotettu.
Tilaajalla on oikeus jokaisesta välittömästä liittymästä saada yhteen paikkaan luetteloon maksutta painetuksi numeronsa sekä siihen kuuluvan lyhyesti laaditun nimi-ilmoituksen. Tällainen ilmoitus ei saa sisältää muita kuin sellaisia tiedonantoja, jotka ovat välttämättömiä puhelun ohjaamiseksi oikeaan koneeseen. Tämä ilmoitus saa käsittää korkeintaan 3 painoriviä.

Jokaisesta, yli maksuttomasti myönnetyn rivimäärän, käytetystä kokonaisesta tahi alotetusta painorivistä, samoin kuin muuhun paikkaan luetteloon otettavaksi pyydetystä rivistä, n. k. ylimääräisestä rivistä, lasketaan 10 mk maksu jokaiselta luettelon vuosikerralta, jossa ylimääräinen rivi esiintyy.
Tilaajan toiminimi on merkittävä siten, kuin se on rekisteröity. Jos toisenlaista merkitsemistä halutaan, otetaan tämä luetteloon ainoastaan sikäli, kuin se on sopusoinnussa luettelon laatimisen periaatteiden kanssa.

Luetteloon ei oteta mainostarkoituksessa laadittuja ilmoituksia, ei yksityislaatuisia huomautuksia eikä muuta sellaista.
Tilaaja ei myöskään ole oikeutettu otsakesanana käyttämään yleisluontoista nimitystä, (esim. asianajotoimisto, naiskähertämö y. m.) ellei voida näyttää toteen, että tämä nimitys on rekisteröity toiminimi.

Kuitenkin voidaan tällaiset ammattiotsakkeet ja -ilmoitukset erityistä maksua vastaan ottaa luettelon
"Ammattiluetteloon".
Ammattiluettelon johdanto sisältää lähempiä tietoja ilmoitusehdoista y. m.

Laatikaa luetteloilmoituksenne lyhyesti ja selvästi, mutta samalla siten, että se antaa yleisölle selvän ohjauksen etsinnässä.

Luettelo-
virheet.  
Puhelinyhdistys ei ole velvollinen millään tavoin korvaamaan luettelossa mahdollisesti esiintyvistä virheistä johtuvia vahinkoja.

Erityisesti   
huomioon
otettavaa.
Älkää luottako muistiinne, vaan käyttäkää aina luetteloa.

Hakekaa ensin luettelosta, ennenkuin käännytte luettelo- ja tietokonttorin puoleen.

Kääntykää puhelinkysymyksissä ainoastaan konttorin puoleen, puh. 20 041.

Konttori-
aika.    
Puhelinyhdistyksen konttori Korkeavuorenkatu 35:ssä on avoinna yleisölle arkipäivisin klo 9-16,30, lauantaisin klo 9-15, kesäaikana klo 9-16 ja lauantaisin klo 9-13.

Helsingissä syyskuussa 1937.

Seuraava sivu.

Ensimmäinen sivu.

Paluu historiasivulle.