Wapaus. V.K.P:n Suomalaisten Järjestöjen Keskus-Toimiston Äänenkannattaja 15.5.1920:

Neuvosto-Venäjä kutsuu valkoista Suomea taas tekemään rauhaa.

Ulkoasiain kansankomissaari, tov. Tshitsherin on tk. 11 pnä tehnyt Suomen hallitukselle muodollisen esityksen rauhanneuvottelujen alkamisesta Venäjän ja Suomen välillä, rauhansopimuksen aikaansaamiseksi.

Ehdotuksessa, joita on toisessa paikassa lehteämme julaistu, todetaan, että varsinaisissa rauhanneuvotteluissa on helpompi päästä yksimielisyyteen ehdoista, tehdä myönnytyksiä kummaltakin puolelta kuin aseleponeuvotteluissa. Rajajoen neuvottelut osoittivat sen, että aseleponeuvotteluissa tosiasiallisesti on vaikea löytää tulokseen vievää yhtymäkohtaa.

Valkoiselle Suomelle osotettu ehdotus on uusi kirkas todiste Venäjän työläis- ja talonpoikaisvallan vilpittömästä halusta elää rauhassa naapuriensa kanssa. Se osottaa, että Venäjän työtätekevä kansa ei tahdo kansojen työtätekevien verta tippaakaan vuodatettavaksi turhaan.

Esitys on sitäpaitsi suuremmoinen osotus Neuvosto-Venäjän pitkämielisyydestä. Tunnettuahan on sekä Venäjän että Suomen kansain laajoille kerroksille, että valkoisen Suomen sotakiihkoiset ainekset ovat ennen aseleponeuvotteluja ja niiden jälkeen esiintyneet tavattomalla agressiivisuudella. Otettakoon lisäksi huomioon, että Suomen hallituksen ulkopolitiikka viime viikkoina on ilmeisesti näyttänyt suuntautuvan samaan. Neuvottelut, nyt ilmisodassa Neuvosto-Venäjää vastaan olevan, porvarillisen Puolan kanssahan viittaavat siihen. Kenraali Mannerheim, joka sotapuolueen keskuudessa nauttii tunnettua auktoriteettia, on Berliinissä ollut osallisena neuvotteluissa - todennäköisesti Neuvosto- Venäjää vastaan suunnatuissa, - jotka ovat herättäneet kiihkoisaa huomiota englantilaisissa vapaamielisten porvarien ja työväen piireissä. Tästä kaikesta huolimatta työläis- ja talonpoikais-Venäjä tarjoo valkoiselle Suomelle tilaisuutta tehdä rauha, vapautua jatkuvasta jännitystilasta ja veitsen hionnasta.

Ottaako valkoinen Suomi vastaan vilpittömän tarjouksen? Tänään on jo kulunut neljä päivää tov. Thitsherinin sähkösanoman lähettämisestä. Vastausta ei tiettävästi ole Suomen hallituksen taholta lähedetty.

Olemme vakuutetut, että Suomen työtätekevä kansa, työläiset, torpparit, työtätekevät talonpojat ja melkoinen osa väestön muistakin kerroksista haluavat rauhaa. Ne haluavat elää sovussa Venäjän työtätekevän väen ja niiden valtion kanssa. Ne sen paremmin kuin Venäjän työläis- ja talonpoikaiskansa, eivät himoitse toistensa verta. Ne eivät myöskään tahdo anastuksia. Lähipäivät ovat näyttävät, voittaako Suomessa kansanjoukkojen rauhanrakkaus vaiko sotahullujen ja anastushimoisten kapitalistien seikkailupolitiikka.
Julkaistu sanomalehdessä "Wapaus", Venäjän Kommunistisen Puolueen Suomalaisten Järjestöjen Keskus-Toimiston Äänenkannattaja. Pietari, toukokuun 15 p:nä 1920, n:o 98

Tarton rauhan 1920 vaiheita | Takaisin historiasivulle.