Wapaus. V.K.P:n Suomalaisten Järjestöjen Keskus-Toimiston Äänenkannattaja 4.4.1920:

Rauhanneuvotteluista Suomen kanssa

Suomen nootti.

Radiosanoma 30:nneltä, ulkoasiainkomissaari Tshitsherinille.

Suomen hallitus sähkösanomassaan 25:nneltä maaliskuuta on ehdoittanut demarkatsioniviivan käymistä Aunuksessa ja määrätä puolueeton vyöhyke Repolasta Petsamoon, jolloin eteläiset rajaseudut kuitenkin jäisivät suunnitellun sopimuksen vaikutuspiirin ulkopuolelle. Neuvostohallitus sähkösanomassaan 26:nnelta on uudestaan tarjonnut täydellisen välirauhan solmiamista. Suomen hallitus pitkin harkinnan jälkeen on päättänyt suostua tähän esitykseen.

Suomen hallituksen sotilasedustajat matkustavat tässä tarkoituksessa lauantaina 10:s huhtikuuta puolenpäivän aikaan Rajajoelle aloittaaksensa neuvottelut välirauhan solmiamisesta ja sen ehdoista. Suomen hallitus pitää kuitenkin välttämättömänä ehtona neuvottelujen alkamiselle, etteivät kaikki vihollisuudet ainoastaan keskeytetä torstaina 1 pnä huhtikuuta keskipaivällä, vaan myöskin että ennen neuvottelujen alkamista Petsamo tulee evakuoiduksi ja että suomalaiset sotilaat voisivat esteettömäsi palata takaisin ennen neuvostosotavoimien Petsamoon hyökkäystä hallussaan pitämiinsä asemiin.

Ulkoasiainministeri Holsti.

Venäjän nootti.

Suomen ulkoasiainministeri Holstille, maaliskuun 31 p.

Venäjän neuvostohallitus todellisin tyydytyksen tuntein ilmoittaen teidän tiedonantonne saannista, koskeva Suomen hallituksen suostumusta ehdoituksestamme solmia täydellinen välirauha, lausuu tämän ohella sitäkin suuremman mielipahansa sen johdosta, että Suomen hallitus samalla on ilmaissut aivan tavattoman vaatimuksen — ratkaista ilman minkäänlaista edeltävää neuvottelua yhden kysymyksistä, jonka tulee olla tulevain neuvottelujen esineenä, päättävästi vaatien, että Venäjä viipymättä ja kokonaan evakuoisi Petsamon alueen.

Suomen hallitus asettaa Venäjän maan, joka ei suinkaan ole voitettu, vaihtoehdon eteen joko antautua, sikäli kuin se koskee Petsamoa,— vaatimuksen eteen, joka ilmenee ainoastaan toisen puolen mielivallan tekona — tahi vastata kiellolla. Kun nyt tämä ehto on silminnähtävästi tunnustettava ja hyväksyttävä, me katsomme olevamme surullisessa pakkotilassa jatkaa sotatoimia, siksi kunnes saamme tyydyttävämmän vastauksen.

Ulkoasiainkansankomissaari
Tshitsherin


Julkaistu sanomalehdessä "Wapaus", Venäjän Kommunistisen Puolueen Suomalaisten Järjestöjen Keskus-Toimiston Äänenkannattaja. Pietari, huhtikuun 4 p:nä 1920, n:o 68

Tarton rauhan 1920 vaiheita | Takaisin historiasivulle.