Armollinen käsky
syntyperäisten suomalaisten ottamisesta sotaväkeen.
Hallituksen Sanansaattaja 26 p:ltä elokuuta N:o 193.
Hänen Majesteettinsa Keisari, saatuaan tiedon nuorilta suomalaisilta miehiltä saapuvista ilmoituksista, joissa he julkilausuvat halunsa astua Venäjän joukkojen riveihin ottamaan osaa paraikaa käytävään sotaan, on suvainnut katsoa näiden toivomusten ansaitsevan kaikinpuolista kannatusta ja, annettuaan Sotaministerille asianmukaiset ohjeet tässä asiassa, samalla suvainnut kuluvan elokuun 13 p:nä Armossa käskeä, että kaikki Suomen kuvernöörit velvoitettaisiin antamaan niille syntyperäisille suomalaisille, jotka ilmoittavat olevansa halukkaita astumaan sotaväkeen, mikäli mahdollista apuaan siviiliviranomaisten toimivallan rajoissa, mainittujen henkilöiden sotaväkeen oton jouduttamiseksi ja helpoittamiseksi sekä tällöin mahdollisesti syntyvien muodollisuuksien supistamiseksi.
Lähde: Suomalainen Wirallinen Lehti, n:o 209, 1914, torstaina 10 p:nä Syyskuuta.
Tiedonanto
Keisarillisen Suomen Senaatin haavoitettujen ja sairaitten sotilashenkilöiden hoitoa varten asettamalta komitealta.
Keisarillisen Suomen Senaatin haavoitettujen ja sairaitten sotilashenkilöiden hoitoa varten asettamalle komitealle ja Lääkintöhallituksen Päätirehtöörille on saapunut allamainitut ilmoitukset henkilöiltä, jotka haluavat ottaa osaa avunantoon haavoittuneille ja sairaille sotilashenkilöille.
I.
Ilmaiseksi tarjottuja huoneustoja täysihoidon kera haavoittuneille.
- 1. Helsingin kaupungin Valtuusmiehet ovat elokuun 7 p:nä 1914 pitämässään ylimääräisessä kokouksessa päättäneet luovuttaa 100 paikkaa Marian ja 120 paikkaa Kivelän sairaalassa hoidon kera kaupungin kustannuksella.
- 2. Lahden kaupungin Valtuusmiehet ovat elokuun 25 p:nä v. 1914 pitämässään kokouksessa päättäneet korvauksetta luovuttaa kaupungin kunnansairaalassa 20 paikkaa haavoittuneille.
- 3. Oriveden kunta on päättänyt korvauksetta luovuttaa 10 paikkaa kunnansairaalansa haavoittuneiden käytettaviksi.
- 4. Tohtori Kaarlo Taskinen Helsingissa tarjoaa asunnossaan Yrjönkadun talossa 29 kaksi paikkaa hoidon kera sodan ajaksi sodassa haavoittuneille.
- 5. Gustaf Forstén, ensimäinen kaupunginlääkäri Kuopiossa, tarjoaa kotonaan kaksi huonetta sekä ilmaisen lääkärinhoidon sodassa haavoittuneille sekä lisäksi 6—8 sairaspaikkaa Kuopion kolerasairaalassa, siinä tapauksessa että koleraa ei paikkakunnalla ilmesty.
- 6. Kouvolassa on vapaaehtoisilla lahjoilla perustettu sairasasema 10 upseeria ja sotamiestä varten, lausuen toivomuksena, että paikat jätettäisiin ensi sijassa 12:nen Suomenmaalaisen tarkk'ampujarykmentin haavoitetuille, sanottu rykmentti kun on Kouvolan lähistöllä majaillessaan hankkinut puolelleen paikallisen väestön yleisen suosion. Lääkäreinä asemalla toimivat tohtorit T. E. Vaalivirta ja A. Törnström ja sitä hoitavan toimikunnan puheenjohtajana pankinjohtaja Hj. Hultin.
- 7. Tohtori John Grönbergin ilmoituksen mukaan on kolme yksityistä henkilöä järjestänyt; sairaalan Konkalaan, lähellä Viipuria, jossa on 15 vapaapaikkaa niille kaartinrykmenttien upseereille, joiden päällikkönä on Hänen Majesteettinsa Keisarinna.
II.
Ilmaiseksi tarjottuja huoneustoja haavoituttujen majoittamiseksi.
- 1. Tehtaanjohtaja Ernst Sundgren tarjoaa huvilansa Ekudden'in sairaalaksi sodan ajaksi haavoittuneille sotilaille. Huvila on kaksikerroksinen kivirakennus, sisältää 10 huonetta sekä sijaitsee Helsingissä, Seurasaaren tien varrella Seurasaaren sillan luona, huvila N:o 2.
- 2. Rouva Rasmussen Helsingissä tarjoaa 7 paikkaa haavoittuneille asunnossaan Eerikinkadun 27:ssä.
- 3. Robert Ahlstedt, joka asuu Ratakadun 9:ssä Helsingissä, tarjoaa Drumsössä lähellä Jakobssonin laituria sijaitsevan huvilansa, jossa on 6 huonetta, keittiö ja kylpyhuone, sodan ajaksi sairaalaksi haavoitetuille.
- 4. Metsänhoitaja Karl Brander Saarijärveltä tarjoaa asunnossaan 2—3 huonetta.
- 5. Kansakoulunopettajat Katri ja Lauri Pääkkönen Högforsissa, Uudenmaan lääniä, tarjoavat asunnossaan 2 huonetta (noin 4 vuodetta).
- 6. Maisteri J. Koivistoinen tarjoaa 3 huonetta ynnä muutamia vuoteita huvilassaan Orkolinnassa Helsingissä, Seurasaarentien varrella.
- 7. Parooni Karl Standertskjöld tarjoaa sodan ajaksi huvilansa Kirstulan kartanon tilalla, Hattulan pitäjässä, jossa huvilassa on 10 huonetta ja 2 keittiötä; huvilassa on tilaa ainakin 20 toipuvalle haavoitetulle.
- 8. Herra I. T. Rauvola ja Rva Ines Rauvola tarjoavat maatilallaan Kotkanniemessä Ojakkalan aseman lähellä 9 yksinkertaisesti kalustettua huonetta, joissa on tilaa noin 30 sairasvuoteelle haavoittuneita varten sodassa, ja tarpeen vaatiessa koko talonsa, paitsi välttämättömiä huoneita ta itseänsä ja palvelijoitansa varten.
- 9. Leskirouva S. Nyman tarjoaa 2 suurta huonetta ja 7 vuodetta, Toukola T. 16.
- 10. Asianajaja, Neiti Agnes Lundell tarjoaa kaksikerroksisen Albergan aseman lähellä sijaitsevan huvilansa, jossa on 22 huonetta.
- 11. Tohtori Hugo Alfthan Kotkasta tarjoaa lähellä Kotkan kaupunkia sijaitsevan huvilansa, jossa on 10 huonetta, joihin voidaan sijoittaa noin 10 vuodetta haavoittuneille sotilaille.
III.
Sairaita varten järjestettyjä huoneustoja jotakin korvausta vastaan haavoittuneiden ylläpidosta.
- 1. Pelastusarmeija lupautuu kuntoonlaittamaan huoneustoissaan 45 vuodetta haavoittuneille, suostuen kuluvan vuoden syyskuun 5 p:n jälkeen järjestämään lisäksi 35 vuodetta. Sairaitten ylläpidosta sekä myös tarvittavista sairaanhoitajattarista ja palvelijoista pitää Pelastusarmeija huolta, vaatien tästä 500 markkaa kerta kaikkiaan ja 2 mkaa vuorokaudelta sairasta kohti, jos järjestetään 45 vuodetta, ja 1 mk. 75 penniä, jos vuoteiden lukumäärä nousee 80:een.
- 2. Osakeyhtiö „Kylpylaitos Grankulla" tarjoaa haavoittuneille parantolansa, jossa on 60 täydessä kunnossa olevaa 1 luokan vuodetta ja johon voidaan järjestää vielä 40 vuodetta. Osakeyhtiö kustantaa parantolan lämmityksen ja valaistuksen sekä myös sairaitten hoidon ja tarpeellisen palvelijaston, ja jättää sairaitten hoitoa varten asetetun komitean käytettäväksi parantolan koko elävän ja kuolleen irtaimiston. Jos haavoittuneita varten tarvitaan 60 vuodetta, vaatii Osakeyhtiö korvausta 6,500 mkaa kuukaudessa.
- 3. Tilastollisen Keskustoimiston Päätirehtööri August Hjelt tarjoaa haavoittuneille Tuusulassa sijaitsevan Lepola-nimisen parantolan, jossa on tilaa 45 vuoteelle, seuraavilla ehdoilla:
- 1) kertakaikkiaan 2,500 markkaa tahi 1 mk. 75 p:iä vuoteelta määräpäivästä lukien haavoitettujen saapumiseen saakka (tätä maksua ei kumminkaan oteta useammasta kuin 30 vuoteesta) parantolan järjestämiseksi ja tarpeelliseen kuntoon saattamiseksi;
- 2) jokaisesta parantolaan sijoitetusta upseerista 9 mk. 50 p:iä päivältä ja jokaisesta sotamiehestä 7 mk. 50 p:iä, ehdolla että 25 vuoteesta maksetaan keskimäärin vähintäin 8 mk. 50 p:iä vuodetta kohden; mainittuihin maksuihin ei ole laskettu lääkärinpalkkioita eikä lääke- ja sidetarvemenoja.
- 4. Rouva Hjördis Ahlström on Kauttuassa, Euran pitäjässä, järjestänyt sairaalan 15 haavoitetulle sotilaalle; rouva Ahlström pyytää haavoitettujen ylläpidosta ja lääkitsemisestä korvausta 2 mk. 50 p:iä vuorokaudelta; sairaala sijaitsee hyvin sopivalla paikalla lähellä rautatietä.
IV.
Korvausta vastaan tarjottuja huoneustoja, joihin voi järjestää sairaaloita haavoittuneille.
- 1. Helsingin Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys tarjoaa huoneustonsa, johon kuuluu viisi salia, niistä kaksi suurta, sekä kolme huonetta, keittiö, kaksi kylpyhuonetta ja suihkuhuoneet, 1,200 mkasta kuukaudelta ilman lämpöä, valaistusta ja vettä.
- 2. „Kristillinen täysihoitola Hospitz" Osakeyhtiö tarjoaa huoneustonsa, joissa, paitsi kolmea ruokailuhuonetta ja yhdeksää palvelijainhuonetta, on 57 huonetta matkustaville ja näissä 77 täydessä kunnossa olevaa liinavaatteilla varustettua vuodetta; mainituista huoneustoista ilman lämpöä, valaistusta ja vettä pyytää mainittu Osakeyhtiö 5,000 mkaa kuukaudelta.
- 3. Leskirouva Fanny Niloni tarjoaa Grankullan aseman luona sijaitsevan huvilansa N:o 20, Nilonin huvilan, jossa on 7 huonetta, kylpyhuone ja keittiö; hän pyytää, mikäli mahdollista, pientä korvausta.
- 4. Tohtori Lybeck tarjoaa Vilppula-nimisen 100 sairaalle varustetun parantolansa 15,000 mkasta vuodessa.
V.
Henkilöitä, jotka tarjoavat maksuttomasti apuaan haavoitettujen hoitamisessa.
1. Sairaanhoitajattaria.
- Ester Lehkonen, Auroorankatu 11.
- Katri Kurppa, Vuorikatu 7, Sockenbacka 37.
- Eva Peltonen, Länsiranta 16.
- Sofia Kyllönen, Sotkamo, Postitoimisto.
- Martha Wendell, Albertinkatu 21.
- Vivi Nyberg, Mariankatu 26 B.
- Greta Henelius, Kovjoki.
- Aune Facky, Valkeakoski.
- Amanda Toivonen, Hämekoski (Viipurin lääni).
- Toini Vääränen, Sortavala.
- Anna Gustafva Tuovila, Oulu, Kouluk. 36.
- Olga Skutnabb, Vihti, Petäjänkanto.
- Signe Mäkelä, Hollola.
- Aina Räsänen. Helsinki, Lapinlahdenkatu 4.
- Maria Borgman, Itäinen Viertotie 55.
- Emilia Metsälä, Inkeroinen.
- Elli Huttunen, Putikko, Taivonlahti.
2. Henkilöitä, jotka voivat auttaa sairaanhoitajattaria haavoitettujen hoidossa.
a) Naisia:
- Helmi Sahlgren, Teollisuudenharjoittajain Paloapuyhtiö.
- Dagmar Valtonen, s:n.
- Helene Lindfors, Nikolainkatu 29.
- Rouva Palmgren, Teknillinen korkeakoulu.
- Vapaaherratar Mia Cronstedt.
- Rouva Jeanne Fazer, Rahapajankatu 1.
- Ljudmila Semenova, Tähtitorninkatu 22.
- Ksenia Antonowna Sadovskaja.
- Rouva Helena Lepko, Rehbinderinkatu 3.
- Aini Puranen, Kotka.
- Hilja Harmén, Joensuu, Kettuvaara.
- Hilja Granqvist, Saitensaari, Anianpelto.
- Hilja Kokko, Viipuri, Ajurinkatu 2, as. 18. Myöhemmin Lappeenranta, Löfqvist.
- Emma Hoikkala, Liedakkala, Rovaniemen rata.
- Lempi Varis, Joensuu, Huosiolampi.
- Irina Vanninen, Sortavala, Heinäjoki, Rautalahti.
- Anna Peiponen, Sortavala, Rautalahti.
- Opettajatar Evi Seppola, Pielavesi, Tuovilanlahti.
- Olga Husu, Kotka, Papinniemi.
- Hanna Laitinen, Fabianinkatu 13.
- Edla Laitinen, s:n.
- Rouva Nina Grossman, Konstantininkatu 15.
- Ruhtinatar Sofia Golitsina, Pohjois-Rautatienkatu 15.
b) Miehiä:
- Ernst Niskanen, Viipuri, Vuorikatu 2.
- Väinö Puranen, Kotka.
- Heikki Jantunen, Parikkalan asema.
- T. V. Jääskeläinen, Kivijärvi, Kinnula.
- Jalmari Tuomela, Lahti, asemantakana.
3. Ompelijattaria.
- Margareta Sofia Kumpulainen, Tehtaankatu 15-17.
- Anna Kainulainen, Raahenkatu 8, ov. 33.
- Eufemia Olkkonen, Pyhäjärvi, O. l.
- Alma Forsström, Kuivaniemi, O. l.
- Malvina Weckman, Lohja.
4. Henkilöitä, jotka tarjoavat apuaan eri tehtävissä.
- Kenraalimajuri Torsten Lode, Viipuri, Koivisto.
- Albert Holmström, Pietarinkatu 10.
- Rouva A. Rasmussen, Eerikinkatu 27.
- Katharina Moilanen, Oulu, Kauppurinkatu 30.
- Annikki Polvinen, s:n.
- Karoliina Paavilainen, Mikkeli, Esikaupunki, Taipalisen talo.
- Anna Valjakka, s:n.
- Elli Weckström, Reposaari.
- V. Laine, Naantali, Luonnonmaa.
5. Palvelijattaria.
- Helena Virtanen, Punavuorenkatu 17.
- Laimi Maria Anttila, Koskenkorva.
Hankittuaan nyttemmin haavoitetuille ja sairaille sotilaille 1,500 paikkaa ja toivoen saavansa tämän luvun vastaisuudessa tuntuvasti kohotetuksi, Komitea kääntyy kaikkien kuntain, laitosten, järjestöjen ja yksityisten henkilöiden puoleen, jotka haluavat ottaa osaa haavoitettujen sotilaiden avustamiseen, pyynnöllä, että he lähettäisivät ilmoituksensa Komitean esimiehelle, Keisarillisen Suomen 8enaatin Talousosaston Varapuheenjohtajalle, Kamariherra Borovitinoffille tai Komitean jäsenelle, Lääkintöhallituksen Päätirehtöörille, Professori Laitiselle. Samalla Komitea tekee yleisesti tiettäväksi, että Venäläisen Punaisen Ristin Yhdistyksen Suomessa toimivan Piirihallituksen puheenjohtajatar kehoittaa kaikkia, jotka haluavat ottaa osaa liinavaatteiden ompelemiseen haavoitettuja ja sairaita sotamiehiä varten, saapumaan Kenraalikuvernöörin taloon tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin k:lo 2—4. Haluttaessa annetaan työ kotona tehtäväksi.
Lähde: Suomalainen Wirallinen Lehti, n:o 217, 1914. Lauantaina 19 p:nä Syyskuuta.
Takaisin sisällysluetteloon.