По русски

ILVEILIJÄ PÄÄMINISTERIN PAIKALLA
(ШУТ ГОРОХОВЫЙ НА ПОСТУ ПРЕМЬЕРА)

Suomen hallitus pelkää esiintyä omassa eduskunnassaan. Sen sijaan pääministeri Cajander esiintyi mielellään konsertissa 23. päivänä marraskuuta. Musiikki pelasi ja pääministeri puhui. Suomen porvaristoa on viihdytettävä sen nykyisessä synkässä tilanteessa. Cajander viihdytti kykyjensä mukaisesti. Hän paljasti omaavansa poikkeukselliset ilveilijänkyvyt.

Cajander muutti konserttinäyttämön sirkusilvelyareenaksi. Ilveilijän tavoin hän heitteli kuperkeikkoja ja jutteli kaikki nurin perin. Hän seisoi päällään ja käveli käsillään.

Hän aloitti raahaamalla lavalle venäläisten tsaarien muotokuvat, joiden edessä hän alkoi tehdä syviä kumarruksia. Hän suoritti tämän vakain mielin synnynnäisen maaorjan hurskaudella.

Hän puhui "Suomelle myötämielisestä politiikasta, jota Aleksanteri I ja Aleksanteri II olivat noudattaneet ja joka oli saavuttanut Suomen kaikkien asukkaiden hyväksymisen".

Tämän jälkeen ilveilijä asettui seisomaan päälleen ja uhkasi jalallaan Neuvostoliittoa, joka muka yrittää uhata Suomen itsenäisyyttä. Olipa totisesti huippuluokan tempaus!

Tosiasiahan on, että, että venäläiset tsaarit Aleksanterit ja Nikolait tukahduttivat kaikin keinoin Suomen kansan jokaisen yrityksen itsenäisyyden saavuttamiseksi. Tsaarien sorto-, väkivalta- ja rauhoituspolitiikka saavuttivat ainoastaan taantumuksellisen ja lahjottavissa olleen Suomen porvariston "hyväksymisen". Cajanderit palvelivat venäläisiä tsaareja uskollisten maaorjien ja hovinarrien tavoin.

Tsarismin kukistuttua kansan iskuista kielsi vallan kaapannut porvarillinen Väliaikainen hallitus Suomelta itsenäisyyden. Tämän itsenäisyyden puolesta taistelivat Suomen rinnalla bolshevikit, Lenin ja Stalin. Suomi sai neuvostovallalta sen itsenäisyyden, josta Suomen porvaristo oli aina käynyt kauppaa ja josta se nykyisinkin käy kauppaa imperialistisilla markkinoilla.

Nämä ovat tosiasioita. Cajander otaksuu, että jos hän tekee salto-mortalen, niin sen mukana menee koko maailma nurin. Onpahan naurettava illusio! Vaikka ilveilijä tekeekin kuperkeikkoja, niin tosiasiat pysyvät vankasti tolpillaan.

Koko tämä surkea peli on vain siksi, jotta vältyttäisiin vastaamasta kysymykseen, minkä Suomen kansa on kohdistanut omalle, juonitteluihin sotkeutuneelle hallitukselleen:

- Miksi Latvia, Eesti ja Liettua ovat solmineet neuvostohallituksen kanssa sopimukset, jotka takaavat niiden itsenäisyyden, rauhan ja rauhallisen työnteon, mutta Suomen hallitus katkaisi neuvottelut ja pitää kansan jännityksessä?

Tästä ei päästäkään suoriutumaan yhdellä loikkauksena. Cajander heittää kärrynpyörää, vääntelehtii, kiekuu kuin kukko - ja äkkiä purskahtaa katkeraan itkuun. Hän murehtii, vaikeroi, repii vaatteitaan ja sirottelee sirkuspurua tuhkan tavoin, mutta ei suinkaan omaan päähänsä, vaan Eestin, Latvian ja Liettuan ministereiden pään päälle.

Cajander uikuttaa:

- "Nämä kolme elinvoimaista Baltian valtiota, joilla oli loistava tulevaisuus, muuttuivat äkkiä itsenäisistä valtioista Neuvostoliitosta suuremmassa tai vähemmässä määrässä riippuviksi valtioiksi. Meihin suomalaisiin tämä teki masentavan vaikutuksen ... ".

Cajander surkuttelee Eestin, Latvian ja Liettuan poliitikkoja. He osoittautuvat näes lyhytnäköisiksi. Mutta hän itse on kaukonäköinen, hän, pääministerin pallilla istuva ilveilijä! Hän näkee kauas, hän on kaukonäköisen Beckin ja kaukonäköisen Moscickin koulun käynyt poliitikko. Ottakoon selvää, miltä tuntuu näistä ainiaaksi virkansa kadottaneista puolalaisista narreista.

Todennäköisesti piakkoin Cajanderilla tulee olemaan tilaisuus todenteolla todeta, etteivät Suomen marionettihallituksen poliitikot ole kaukonäköisiä, vaan sensijaan nykyisen Eestin, Latvian ja Liettuan johtomiehet, jotka ovat solmineet keskinäiset avunantosopimukset SNTL:n kanssa.

Kaikissa tapauksissa Cajander ei välty antamasta vastausta, jota Suomen kansa yhä kiivaammin vaatii.

- Miksikä te, Cajanderit, katkaisitte neuvottelut? Kansahan ei vaatinut teiltä sellaista. Kuka sitten vaati katkaisemista?

Tarhakäärmeenä kiemurtelee suomalainen pääministeri. Hän nyyhkyttää lääppien kyyneleitään pitkin likaista naamaansa:

- "Koska neuvotteluissa oli vaikeata löytää yhteistä pohjaa, ne keskeytyivät toistaiseksi. Se on valitettavaa, sillä Suomi haluaa vilpittömästi ylläpitää hyviä suhteita kaikkien naapureittensa kanssa ... "

Cajander "valittaa"! Cajander keskeytti neuvottelut "toistaiseksi"! Cajander vuodattaa murheen kyyneleitä...

Krokotiilin kyyneleet, niin sanotaan, ovat kaikkein valheellisimpia, kaikkein inhottavimpia ja kaikkein vastenmielisimpiä maailmassa. Mutta vielä konnamaisemmat, katalammat ja valheellisemmat ovat ne kyyneleet, joita vuodattaa krokotiilia matkiva ilveilijä. Se on muunnos matelijasta ilman teräviä hampaita, matelija, jolla ei ole voimaa, mutta on pikku petoeläimen kavaluus ja kiima.

Eivätkä Cajanderit sittenkään voi välttyä vastaamasta kysymykseen, jonka yhä uhkaavammin esittää Suomen kansa, jonka provokaattorit ovat vetäneet mukaansa likaiseen ja vaaralliseen peliin:

- Miksi te, Cajanderit, katkaisitte neuvottelut? Olette riippumattomia ainoastaan Suomen kansasta, joka todella etsii ystävyyttä neuvostokansan kanssa. Kenestä te sitten olette riippuvaisia, kenen tahtoa noudatatte ja kenen käskyjä täytätte?

Ja rauhattornana, arkana, sivuille pälyilevin katsein pääministerin pallilla istuva ilveilijä vannoo ja vakuuttaa:

- "Suomi ei ole tarvinnut, eikä ole saanut ohjeita muilta valtioilta". Jumalan nimeen, ei ole saanut! Vaikka silmäni halkeaisivat, ei ole saanut!"

Ilveilijän valat, ilveilijän vakuutukset! "Muiden valtioiden ohjeiden" noudattamisen todiste on jo julkaistu. Se sisältyy Cajanderin puheen johdosta julkaistuissa englantilaisen imperialistisen lehdistön hyväksyvissä kommenteissa. "Daily Herald" taputtaa toverillisesti suomalaista ilveilijään olalle: olet tehnyt parhaasi, veliseni!

Onko sitten mikään ihme, että Cajanderit eivät löytäneet "yhteistä pohjaa" neuvotteluissa neuvostohallituksen kanssa! Ilveilijä tekee kuperkeikkojaan sotaintoisen imperialismin "yhteisellä pohjalla", jazz-orkesteri pauhaa, pillit piipittävät ja tallimestarin ruoska paukkuu.

Kauankohan tulee tämä poliittinen markkinailveily jatkumaan?

Toivon mukaan ei kovinkaan kauan. Täytyy toivoa, että Suomen kansa ei salli Cajanderin kaltaisten marionettien johtaa pitemmälle Suomen valtioalusta Beckien ja Moscickien* haaksirikkojen väylää.
*) Puolan presidentti Ignacy Mościcki ja ulkoministeri Józef Beck

Edelläoleva käännös alkuperäisestä artikkelista perustuu Bror Laurlan kirjaan "Tie talvisotaan". Saarijärvi 1978. Pravdan artikkeli luettiin myös likipitäen saman sisältöisenä Moskovan radion suomenkielisessä lähetyksessä samana päivänä klo 17:00. Radiopuhe on julkaistu kirjassa Jahvetti (Yrjö Kilpeläinen): Suomi Neuvostoliiton radiossa. Helsinki 1942.

Pääministeri A. K. Cajanderin puhe Helsingin Messuhallissa 23. 11. 1939 järjestetyssä yksityisyrittäjäin maanpuolustusjuhlassa.

Tiltu (?Moskovan Tiltu Aino Kallio s. 1903) Lahden aalloilla 14.7.1941 (MP3). Teksti: "Suomen kansalaiset. Saksalainen fascisti toi teille nälän ja uuden mielettömän sodan Neuvostoliittoa vastaan. Nouskaa taisteluun saksalaista fascismia ja sen palkkarenkeä(!) Rytiä ja Mannerheimia vastaan, jotka ovat todellisia syyllisiä Suomen kansan kärsimyksiin."
Neuvostoliiton yleisradion suomenkielisen lähetyksen tunnus (Moskva majskaja) 1970-luvulta (MP3)


Talvisota | Suomi Neuvostoliiton ulkopolitiikassa 1939-1940.