På svenska

Ny Dag 9.4.1940 (Pääkirjoitus:)

Sota Pohjolan rannikoilla.

Ennustimme eilen, että Englannin tekemän Norjan puolueettomuuden provokatiivisen loukkauksen täytyy saada aikaan erittäin laajamittaisen vastauksen Saksalta.Vastaus tuli nopeammin kuin monet osasivat aavistaa. Saksa on sotilaallisesti miehittänyt suuret osat Norjaa ja Tanskaa. Miinasulkuja on laskettu Skagenin ja Norjan rannikon välille, mitä kautta Ruotsin yhteys valtamerille on sulkeutunut. Norja ja Tanska ovat joutuneet länsivaltojen ja Saksan sotanäyttämöiksi.
 
Ne ovat nämä "pienten valtioiden suojelijat", Englanti ja Ranska, jotka räikeällä Norjan suvereniteetin loukkauksella saivat aikaan tämän asiantilan pohjoismaille. Ruotsin kansan tulisi ymmärtää nyt, mitä vaarallista ja rikollista peliä Suomen sodan aikana harrastettiin. Länsivallat, jotka sodan alusta lukien ovat työskennelleet pohjoisen rintaman avaamiseksi Saksaa vastaan, neuvoivat Tanneria ja Erkkoa täydelliseen itsepäisyyteen Neuvostoliiton turvallisuusvaatimuksia kohtaan. Ne, jotka kuuntelivat Englantia, vetivät siten sodan kirouksen oman maansa päälle. Ruotsalaiset sotapuuhastelijat työskentelivät palveluhaluisesti Englannin ohjeiden mukaan ja tarkoitus oli, että Ruotsi ja Norja ovat seuraavina vuorossa. Englanti ja Ranska pukeutuivat Geneven valkoisiin asuihin ja esiintyivät pienten kansakuntien suojelijoina. Jos Ruotsin ja Norjan hallitukset olisivat menneet ansaan, olisimme jo muutamia viikkoja sitten sotkeutuneet sotaan Neuvostoliiton ja Saksan kanssa, mitä kautta Englanti ja Ranska olisivat voineet käyttää Pohjolaa sotanäyttämönä. Länsivaltojen täytyi näyttää oikeat kasvonsa: paljaan ja brutaalin imperialismin. Näin sai vahvistuksen se mitä olimme aina sanoneet: tämän sodan molemmat osapuolet, länsivallat ja Saksa, edustavat imperialistisia rosvointressejä. Norjan aluevesien miinoittaminen oli provokaatio. Saksan imperialismi on sillä aikaa ehtinyt valmistautua nopeaa vastaiskuun. Sota-alukset ja kuljetusalukset olivat valmiina mitä nopeimmiten miehittämään Norjan ja Tanskan strategiset kohdat.

Norjan ja Tanskan  tärkeimmät kaupungit ovat jo vieraissa käsissä. Väestö evakuoidan varmasti mitä suurimmalla kiireellä, kun koska tahansa voidaan odottaa englantilaisten hyökkäystä Saksan uusia asemia vastaan Pohjolassa.

Tänään koko Ruotsin kansan kokoaa suuri kysymys: Mitä Ruotsi tekee? Me annamme saman vastauksen kuin minkä me olemme koko ajan antaneet sodan alusta lähtien. Ruotsin kansan voimien tulee yhdistyä sellaisten tehtävien ympärille, jotka pitävät maan sodan kauhujen ja kirouksien ulkopuolella. Se ei ole mikään helppo tehtävä. Länsivallat tulevat tekemään kaikkensa ajaakseen Pohjolan valtiot sotaan Saksaa vastaan. Saksalaisilla on suuri intressi siihen, että Ruotsi työskentelee ja toimittaa tuotteita, mutta voidaan ajatella, että he jatkossa koettavat miehittää tukikohtia jopa Ruotsin rannikoilta. Mutta jos Ruotsin kansa säilyttää tyyneytensä ja mielenmalttinsa ja järkkymättömästi pitää kiinni tahdostaan pysytellä imperialistisen sodan ulkopuolella, on vielä mahdollisuus estää Ruotsia tulemasta sotanäyttämöksi.

Tässä uudessa tilanteessa Ruotsin polttava intressi on luoda rehelliset ja ystävälliset suhteet sosialistiseen rauhanmahtiin idässä - Neuvostoliittoon, mikä on vahva selkänoja taistelussa rauhasta ja riippumattomuudesta Ruotsissa ja Ruotsin kansanhuollon turvaamisesta sodan aikana.

Ruotsin kansan suuri enemmistö tulee tukemaan hallituksen jokaista sellaista toimenpidettä, johon ryhdytään Ruotsin pitämiseksi sodan ulkopuolella ja sen pelottavan sodanpalon laajuuden rajoittamiseksi, joka nyt raivoaa Pohjolan rantojen läheisyydessä. Ratkaiseva edellytys sellaiselle politiikalle on se, että sotaa puuhaavat pidetään matalana kovalla kädellä ja että demokratia palautetaan Ruotsiin niin, että kaikki rauhan voimat voivat työskennellä vapaasti.

G.J. [Gustav Johansson, päätoimittaja 1934-1959]


Lähde: Ny Dag, Tukholma, kommunistinen päivälehti, 9.4.1940. Käännös Pauli Kruhse.

Talvisodan sanomalehdet ja muut julkaisut